Utgångspunkt för arbete mot dålig mobiltäckning
Arbete på ett radiotorn på västkusten
Vill man ha bättre mobiltäckning ?
önskas bättre mobiltäckning i stugan? Kontakta REGMO!
Här förbättrar vi dålig mobiltäckning
Montering av antenn på privathus

Vanliga frågor & svar

Läs även vår generella sammanfattning om hur du installerar en repeater.

1.Problem med en mobil telefoniväxel?

Har ni investerat i en mobil telefoniväxel och upplever att mobillösningen fungerar dåligt beroende på dålig mobiltäckning inomhus, så kan detta enbart lösas med hjälp av en repeaterlösning.

2.Problem med 4G mobilt bredband?

Investerat i en 4G modemrouter och får inte upp hastigheten?
Ett mycket vanligt problem som beror på svag signal inomhus till modemet (USB-sticka eller router) samt den inbyggda antennen. Lösningen är en passiv 4G antenn till ditt befintliga modem. Inget utbyte av redan inköpt materiel bara komplettering.

3.Vad är egentligen 2G/GSM, GPRS, 3G/UMTS och 4G/LTE?

2G/GSM är andra generationens mobilteknik och för att undvika att bli för teknisk så var GSM ett analogt system med sämre talkvalitet jämfört med dagens digitala system.
Mobilbasstationerna kan ta emot färre mobilsamtal per bas (transceiverkort) men vad som talar för GSM är att den når mycket längre än vad exempelvis de modernare systemen klarar.
Man kan lite slarvigt säga att GSM är en överlevnadslinje och används flitigt i så kallade överlevnadstelefoner där GSM enbart används.
GSM jobbar precis som de gamla telefonmodemen i 9.6/19.2 Kb/s när data ska skickas. GPRS är den digitala sidan av 2G och kan ta emot desto fler samtal och fungerar som 2G:s ”höghastighetslina” mot internet där man med Telias Edge teknik kan komma upp i  300Kb/s.
Räckvidden på GPRS är mycket sämre än GSM. 3G/UMTS är tredje generationens mobilteknik som är ett digitalt system.

Samtalskvaliteten är nästintill perfekt och dataöverföringshastigheten är uppe i ca 10Mb/s. Antalet samtal per bas har ökat exponentiellt men nackdelen är att UMTS har ännu sämre räckvidd än GPRS.
4G/LTE är fjärde generationens mobilteknik som egentligen inte har kommit igång ännu.
För tillfället heter den 3.95G för att man inte lyckats komma upp i de datahastigheter som utlovats.
4G är enbart en dataöverföringstjänst och skall ej överföra samtal. Dataöverföringshastigheten ska ligga över 100Mb/s vilket ännu ej uppnåtts. Räckvidden är ännu sämre än för 3G.

4.Varför har GSM så mycket bättre täckning än de övriga teknikerna?

Alla mobiltekniker bygger i grunden på en av naturens underverk, nämligen radio, och radio beter sig på ett visst sätt beroende på vilken frekvens som används.
Ju lägre frekvens som används desto bättre räckvidd och genomslagskraft har signalen. Man kan säga att desto lägre frekvens desto bättre.
GSM befinner sig på 900 MHz medan UMTS befinner sig på 2100MHz.
Det finns en matematisk formel på hur signalen beter sig i fri rymd och på ett exakt avstånd men man kan lite slarvigt säga att UMTS  har ungefär 1,15 gånger sämre räckvidd än GSM.
För den intresserade ligger GPRS på 1800MHz och LTE 2600 på 2600MHz, LTE 800 ligger på 800 MHz..

5. Vi förstår skillnaden på bandselektiv och bredbandig förstärkare, men varför?

En av de viktigaste anledningarna till att vi är ute och mäter är för att besvara just den frågan.
En bredbandig förstärkare kan tyckas vara det optimala i allas ögon, man får ju alla 4 operatörer till priset av en förstärkare.
Men en bredbandig förstärkare lämpar sig bara när ett grundläggande krav har uppfyllts.
Alla operatörer måste ha ungefär samma signalstyrka där uteantennen placeras.
Om så inte är fallet och om en operatör är starkare än de övriga kommer den att äta upp all förstärkning och de övriga operatörerna kommer att ha nästan samma signalstyrka/brusnivå som tidigare.

6. 2G? Vad hände med 1G?

1G var NMT (Nordisk Mobil Telefon).
NMT stängdes ned helt och hållet 2007 till förmån för GSM (2G) på 900 MHz.
NMT låg på frekvenser runt 450MHz som idag används av ICE.Net, numera Net 1, som på dessa utmärkta frekvenser med bra yttäckning kör både bredband upp till 3 Mbit/s och telefoni.

7. Jobbar ni ute i hela landet?

Vi jobbar i en 60-mils radie runt Stockholm men kan även ta längre uppdrag över hela Sverige.

 

8. Finns det täckningskartor som man kan titta på?

De Svenska operatörerna har alla framställt en avancerad täckningskarta över deras egna nät.
Följ gärna länkarna nedan så kommer du direkt till respektive operatörs karta:

TELIA
TELE2
TELENOR
TRE
NET1

Notera. Täckningskartorna av idag är inte optimala. De utgår i från att vårt Jordklot är en stålkula, utan berg, dalar, hus och andra saker som hindrar den fria siktlinjen, men ger ändå en uppfattning om utbredningen av mobilsignalerna.
Utgå därför ifrån att mobilsignalernas täckning för telefoni och data inte är så höga/utbredda som visas.

PTS (vår Telemyndighet) och Konsumentverket har nu (2016) stärkt kraven mot operatörerna att visa bättre och mer exakta täckningskartor trots att de idag uppfyller ställda krav på utomhustäckning och med traditionella mobiler, alltså ej Smartphones vilka allmänt har sämre mottagare i sina enheter och kräver bättre mobiltäckning, speciellt vid mobilsurf. De nya kartorna skall nu ta hänsyn till dagens mobilstandard.

BREDBANDSKARTAN

Vill man studera aktuell status för hur Bredbandsdata ser ut i Sverige så är Bredbandskartan från PTS en riktig guldgruva. Kolla in Bredbandskartan från PTS.Kontakta ossFAQFärdplanVåra referenserVåra samarbetspartnersKonsultuppdragIndustri & FöretagPrivatpersonerProblemlösningInformationStartsidan

FAQ om dålig mobiltäckning

Dålig mobiltäckning